İş Dünyası
AHBİB’in İlk Çeyrek İhracatı Yüzde 47 Artışla 518 Milyon Doları Aştı
Tarih:
3 yıl önce/
Yazar:
Editör
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artışla 518,5 milyon dolar ihracata imza attıklarını açıkladı. Başkan Hüseyin Arslan, “2022 yılının Ocak-Mart ayları arasındaki bölge ihracatımızın lokomotif ürünü yüzde 24 pay ile kırmızı mercimek oldu.” dedi.
EN ÇOK BAKLİYAT, PASTACILIK ÜRÜNLERİ VE BİTKİSEL YAĞ İHRAÇ ETTİK
Yılın ilk çeyreğinde 569 bin 758 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren AHBİB’in bu dönemde 2,8 milyar dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 18 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan Arslan, “Birliğimiz, Ocak-Mart ayları arasında en çok bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlar ihraç etti. Bakliyat çeşitleri yüzde 133 artış ve 174,8 milyon dolar değer ile birinci, pastacılık ürünleri yüzde 10 artış ve 86,5 milyon dolar değer ile ikinci, bitkisel yağlar yüzde 93 artış ve 63,7 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde yüzde 178 artış ile 125 milyon dolar değere ulaşan kırmızı mercimek, bölge ihracatını sırtladı.” diye konuştu.
YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 82 ÜLKEDE İHRACATIMIZI ARTIRDIK
Küresel lojistik maliyetlerdeki artışları Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlığı nedeniyle avantaja çeviren AHBİB’in ilk çeyrek ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Arslan, şunları söyledi: “2022 yılının Ocak-Mart ayları arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde Irak, yüzde 106 artış ve 122,6 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatımızda yüzde 24 payı olan Irak’ı yüzde 396 artış ve 45,1 milyon dolar değer ile Lübnan ve yüzde 3 azalışla 4,4 milyon dolar değer ile Suriye takip etti. 82 ülkede ihracat hacminde artışlar sağlayan Birliğimiz, en güçlü performansları Afganistan, Vietnam, Tunus, Suudi Arabistan, Slokavya, Malta, Honduras, Jamaika ve Litvanya pazarlarında elde etti. Bu pazarlarda 18 kata varan oranlarda artışlar sağladık.”
ATIL TARIM ARAZİLERİNİ VE NADAS ALANLARINI ÜRETİME DÖNDÜRMEK ZORUNDAYIZ
Sektörün gündemindeki en önemli konuların başında gıda arzında sorunlar yaşanmaması ve gıda enflasyonu ile mücadeleye katkı sağlanması olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, atıl durumdaki tarım arazilerinin ve nadas alanlarının üretime döndürülmesi için Cumhurbaşkanlığı katında alınan kararların ve yüzde 75’e kadar hibe olarak sağlanacak devlet desteklerinin olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde 31 milyon dekar nadas alanı bulunduğunu, 230 milyon dekarlık işlenen tarım arazisinin 20 milyon dekarlık kısmının da atıl durumda kaldığına dikkati çeken Başkan Arslan, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine ilişkin yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın üretimi artırarak ithalata bağımlılığın azaltılması açısından yarar sağlayacağını düşünüyoruz. Halkımızın temel gıda maddeleri arasında yer alan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen bu projenin amacına ulaşabilmesi için çiftçilerimize uygulanacak başvuru şartları ve prosedürlerin basitleştirilmesini, rehberlik hizmetlerinin ücretsiz verilmesini bekliyoruz. Bu kararın arzu edilen etkiyi gösterebilmesi için en az 3-5 yıllık dönemde ara verilmeden uygulanmasının yerinde olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
Bunlarda İlgilinizi Çekebilir
İş Dünyası
Shell Türkiye, depremzede vatandaşların hayatlarına dokunmaya devam ediyor
Tarih:
1 yıl önce/
Eylül 8, 2023Yazar:
Editör
Asrın felaketinden etkilenen vatandaşlara desteklerini sürdüren Shell Türkiye, afet bölgesinde 20 farklı noktada kurduğu merkezlerle çocukların, gençlerin ve kadınların yanında olmaya devam ediyor.
Shell Türkiye, 6 Şubat depremlerinin ardından iyileşme ve kalkınma için çocuklar, gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun ihtiyaçlarına yönelik özel olarak tasarlanmış sosyal ve duygusal destek programları sunuyor. Bu çerçevede Shell, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ile güçlü bir dayanışma ağı oluşturdu. Aynı zamanda Kadınların Elinden sosyal girişimi iş birliğiyle depremden etkilenen kadın girişimcilerin ürünlerini Shell Select Marketlerde satışa sunarak, gelir elde etmelerinde rol alıyor.
Hatay Aşağı Ekinci 1 Konteyner Kent’te TEGV iş birliğiyle kurulan Shell Öğrenim Birimi, Belen’deki Basketbol Köyü Konteyner Kent’te TOG iş birliğiyle kurulan Shell Destek Merkezi ve Hatay – İzmir Konteyner Kent’teki TKDF Shell Mor Yerleşkenin açılışları 7 Eylül tarihinde yapıldı.
Açılışlar sebebiyle düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, başlattıkları dayanışma hareketinin güçlenerek devam ettiğine işaret ederek, “6 Şubat depremlerinden sonra tabii ilk tepkimiz insanların enkaz altından çıkarılabilmesi, çıkanların da hayatlarını sürdürebilmesi için bölgenin enerji ve akaryakıt ihtiyacını karşılamak yönünde oldu. Bu yönde çok yoğun çalıştık. O dönemde ayrıca diğer ürünlerimizle de ve maddi olarak da destekte bulunmaya çalıştık. Sonraki dönemde de daha kalıcı olarak daha uzun vadeli neler yapabiliriz diye baktığımızda bölgede en çok etkilenen kesimlerin; çocuklar, gençler ve kadınlar olduğunu gördük. Bu çerçevede de 3 tane sivil toplum kuruluşuyla çalıştık. Bunlarla beraber 4 ilimizde 20 noktada psikolojik ve sosyal destek eğitim merkezleri kurma kararı aldık. Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla bu noktaları oluşturduk. Bugünkü açılışlarda birkaç güzel örneğini görme şansımız oldu. Tabii her bu bölgeye geldiğimiz gibi bir yanda ağır bir hüzün ama öbür taraftan da ileriye doğru ümit hissediyoruz. Bu merkezlerin çalıştığını görmek, çocuklara, kadınlara, gençlere faydalı olduğumuzu görmek bizi mutlu ediyor” dedi.
Shell Türkiye, afet bölgesinde iyileşme ve dönüşüm için çalışıyor
Shell, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya’daki konteyner kentlerdeki toplam 12 öğrenim biriminin 8’i tamamlandı, 4’ü ise kurulma aşamasında. Bu merkezlerde çocuklara eğitim ve sosyal etkileşim imkanları sunarak iyileşme sürecine katkı sağladıklarını belirten TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı “ Shell Türkiye ile birlikte bir süredir deprem bölgesinde konteyner kentlerde öğrenim birimleri açmak üzere çalışmaları sürdürüyorduk. Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Antakya’da Hatay’da toplam 12 öğrenim biriminin 8 adedinin kurulumu tamamlandı. 4’ünün planlaması ve kurulum aşaması devam ediyor” diye konuştu.
Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, Kahramanmaraş ve Hatay’da 6-17 yaş ve 18-25 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için Shell Türkiye iş birliğiyle 2 destek merkezi kurulduğunu ifade ederek “Bugün şuanda Hatay’da Belen’deyiz. Belen’de Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı destek merkezinin açılışındayız. Bu merkezi Shell Türkiye’nin katkılarıyla gerçekleştirdik. Depremin birinci gününden beri bölgedeyiz” şeklinde konuştu.
Shell Türkiye ile birlikte 6 Mor Yerleşke kuruldu
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Shell Türkiye iş birliğiyle Hatay ve Malatya’da 6 Mor Yerleşke kurulduğunu ve bu merkezlerin kadınlara güvenli bir alan sunduğunu ifade ederek, “Bu bölgede 6 yerleşke yapıyoruz, bu 6 yerleşkenin tamamını finanse etti Shell Mor Yerleşkenin ana işlevi kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların bu süreçte güvenli alanlar içerisinde yer almasıydı. Shell ile 1 yıllık bir birlikteliğimiz olacak. Bu 1 yılda Mor Yerleşkelerde bu güvenli alanlarda kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler yararlanacak” ifadelerini kullandı.
Yerel
Havalimanı aynı yere yeniden inşa edilecek.
Tarih:
1 yıl önce/
Ağustos 26, 2023Yazar:
Editör
Havalimanı aynı yere yeniden yapılacak.
“Ulaştırma Bakanından Hatay Havalimanı ile ilgili açıklama
Hatay Havalimanı’nı yeniden yapacağız”
Bakan Uraloğlu, depremde zarar gören yolları çok hızlı bir şekilde onardıklarının altını çizerek, Hatay Havalimanı’na şu an boş uçakların indiğini, dolu uçakların kalkabildiğini vurguladı.
Projemizi tamamladık.
Uraloğlu, şöyle devam etti:
“Projemizi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Aynı yere yapacağız maalesef. Çünkü başka bir yer yok orada. Havaalanı yapılabilecek yakın civarda İskenderun dahil başka bir yer yok. Ama ya ben bunu tecrübe ettik niye bir daha deniyoruz derseniz şöyle bir örnek vereyim. Artık yaklaşım olarak Rize’deki ve Ordu Giresun’daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü’nün içerisine aynı mantıkla yapacağız.”
Gündem
Hatay Gazeteciler Cemiyeti, Hatay Valisi Masatlı’yı Ziyaret Etti
Tarih:
1 yıl önce/
Ağustos 19, 2023Yazar:
Editör
Başlıklar
Hatay Gazeteciler Cemiyeti, Hatay Valisi Masatlı’yı Ziyaret Etti: Destek ve Dayanışma Mesajları
Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Bayraktar ve cemiyet üyeleri Mustafa Çolakoğlu, Ahmet Çelik ve Merve Güngör, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı makamında ziyaret etti. Ziyaret, Hatay’ın yaşadığı felaket sonrası toparlanma çabalarına ve yerli firmalara verilen destek mesajlarıyla doluydu.
Deprem Sonrası Dayanışma ve İlerleme Sözü
Vali Mustafa Masatlı, ziyaret sırasında Hatay’ın enkaz altından ve tozdan kurtulma çalışmalarının önemine vurgu yaptı. %50’si tamamlanan enkaz kaldırma sürecinin yanı sıra devletin bütün imkanlarıyla Hatay’ın ve deprem bölgelerinin yanında olduğunu açıkladı. Vali Masatlı, yıkım, yapım ve alım işlerinde yerli firmaların desteklediğini fakat ihalelerde yabancı firmalardan 2-3 kat yüksek fiyat vermelerinden dolayı ihaleler yabancı firmalara gittiğini asıl amaçlarının yerli firmalara çalışmak istediklerini söyledi.
Hatay’ın Yeniden İnşasında Gazetecilerin Rolü
Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu ise, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın liderliğinde Hatay’ın yeniden inşasına önemli bir katkı sağlayacaklarını belirtti. Mazmanoğlu, cemiyet üyeleri olarak Hatay’ın eski sokaklarını tasvir eden özel bir tabloyu hediye ederek dayanışma ve işbirliği mesajlarını iletti.
Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nin ziyareti, yerli firmalara destek ve deprem sonrası dayanışma vurgularıyla önemli bir anlam taşıdı. Vali Masatlı’nın ve cemiyet üyelerinin sözleri, bölgenin toparlanma sürecine yönelik umutları ve çabaları yansıttı.